Het ruime monetaire beleid van de Japanse centrale bank heeft nog niet geleid tot overdreven risicovol gedrag van beleggers en financiële instellingen. Dat stelde de Japanse centralebankpresident Haruhiko Kuroda zondag.

''We zien op dit moment geen overdreven optimistische verwachtingen in markten of in het gedrag van financiële instellingen'', zei Kuroda.

Hij gaf wel aan dat de centrale bank scherp let op tekenen van oververhitting in de markten als gevolg van het ongekend losse monetaire beleid. De bank zal volgens Kuroda ''gepaste actie'' ondernemen als die tekenen zich wel voordoen.

Onder leiding van de twee maanden geleden aangetreden Kuroda wil de Japanse centrale bank de komende twee jaar zorgen voor een verdubbeling van de geldhoeveelheid in Japan. Op die manier moet een einde komen aan de aanhoudende deflatie, de situatie waarin het gemiddelde prijspeil jaar na jaar daalt.

Jubelstemming

Het stimuleringsbeleid zorgde de afgelopen maanden voor een jubelstemming op de Japanse financiële markten. Zo steeg de Nikkei-index, de hoofdgraadmeter van de Japanse aandelenbeurzen, dit jaar al met circa 50 procent.

De afgelopen week kwamen er echter barsten in het herstel. De Nikkei leverde donderdag in één handelssessie ruim 7 procent in en de rente op Japanse staatsobligaties liep op tot het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd.

Opleving

Volgens Kuroda is die stijgende rente geen probleem voor banken, zolang hij gepaard gaat met een opleving van de Japanse economie.

Banken kunnen de dalende waarde van hun Japanse staatsobligaties dan compenseren door de aantrekkende vraag naar kredieten. Kuroda riep de regering daarom op snel met plannen te komen die de economische groei verder vooruit kunnen helpen.