De Chinese premier Li Keqiang heeft kritiek op de maatregelen die de Europese Unie wil nemen om het dumpen van Chinese zonnepanelen tegen te gaan.

Hij waarschuwde dat zulke ingrepen zowel China als de EU kunnen raken. Dat zei de premier tijdens een toespraak in Zwitserland, meldt persbureau AP zondag.

Hij verwacht dat uiteindelijk ook Europese consumenten door de maatregelen benadeeld worden. Ook vreest hij dat importheffingen protectionisme aanwakkeren.

De EU overweegt een importheffing van maximaal 68 procent op de Chinese panelen die meestal met subsidies worden geproduceerd.

Volgens Li Keqiang zullen de maatregelen "de Chinese industrie, handel en banen schaden, net als de belangen van Europese gebruikers en consumenten". "We protesteren er fel tegen", liet hij verder weten.

Oneigenlijke staatssteun

Volgens de EU-lidstaten krijgen Chinese fabrikanten oneigenlijke staatssteun. Mede door de subsidies is de productie in China in de afgelopen jaren verviervoudigd. De zonnepanelen zouden daardoor zo goedkoop zijn geworden, dat het de Europese markt kan verpesten. 

Verder wil de EU onderzoeken of dit ook geldt voor Chinese bedrijven die telecomapparatuur maken. Als onderhandelingen met China niks opleveren, kunnen ook voor die producten importheffingen voor gaan gelden.

China wil de problemen maandag aankaarten tijdens een ontmoeting met Europese ambtenaren in Brussel. Morgen zijn er geplande gesprekken over handel en investeringen.

Banenverlies

Eerder deze week uitte ook de Nederlandse branchevereniging van de installateurs UNETO-VNI zich negatief over de voorgenomen heffingen. Er wordt in de sector gevreesd voor banenverlies.

Volgens de organisatie leidt alleen al de dreiging van een importheffing tot "een opwaartse prijsdruk en het uitblijven van opdrachten". Ook ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW maakten bezwaar tegen de maatregelen. 

Kritiek

De Verenigde Staten hebben vorig jaar al importheffingen op Chinese zonnepanelen ingevoerd. Maar China krijgt niet alleen kritiek op de staatssteun aan fabrikanten van zonnepanelen en telecomapparatuur.

Ook allerlei andere soorten bedrijven, zoals energiefabrikanten en makers van autobanden, krijgen misschien onterecht subsidies. Daarnaast zouden ze toegang hebben tot zeer goedkope leningen, energie en grond.