Brazilië trekt honderden miljoenen euro’s uit om de economisch gezien steeds belangrijkere band met Afrikaanse landen te verstevigen.

President Dilma Rousseff kondigde zaterdag tijdens een bezoek aan de top van de Afrikaanse Unie aan dat diverse landen een forse schuldsanering tegemoet kunnen zien.

In totaal scheldt Brazilië volgens de Britse omroep BBC zo’n 700 miljoen euro aan Afrikaanse schulden grotendeels kwijt. Een ander gedeelte van de schulden wordt geherstructureerd, wat betekent dat landen langer mogen doen over het terugbetalen. Ook de rente wordt verlaagd.

De woordvoerder van Rousseff maakte er geen geheim van dat Brazilië zelf belang heeft bij het kwijtschelden van schulden. ''Het is van strategisch belang om een speciale relatie met Afrika te houden’’, lichtte hij het besluit toe.

De handel tussen Brazilië en het Afrikaanse continent is het afgelopen decennium vervijfvoudigd en Braziliaanse bedrijven profiteren steeds meer van hun activiteiten op Afrikaanse bodem, vooral op het gebied van natuurlijke grondstoffen.