De Chinese president Xi Jinping zegt dat zijn land niet het milieu wil opofferen voor tijdelijke economische groei.

De president zei dit tijdens een bijkomst van de Communistische Partij. Dat meldt persbureau Bloomberg zaterdag.

"China moet een goede balans vinden tussen economische ontwikkeling en het beschermen van het milieu", liet de president aan een Chinees persbureau weten.

Er zijn zorgen over de snelle groei van de Chinese industrie. Eerder deze maand waren er protesten tegen het plan om een chemische fabriek in de provincie Yunnan te bouwen. Onder druk beloofde het bedrijf maatregelen te nemen om de milieuvervuiling te beperken. 

Voedselveiligheid

Maar er is niet alleen angst voor milieuvervuiling, ook de voedselveiligheid zou door industrialisatie in gevaar komen. Zo werd onlangs bekend dat rijst uit Zuid-China sporen van giftige metalen zou bevatten. 

Al deze berichten zorgen ervoor dat de Chinese overheid zich genoodzaakt voelt om iets tegen de vervuiling te doen. "We moeten de verantwoordelijkheid nemen voor ons volk en onze kinderen", zei de president.

Zijn regering zal daarom een groen en duurzaam groeipatroon stimuleren. Ook wil hij in de gaten houden hoe snel steden mogen groeien. Verder vraagt de president om zuiniger om te gaan met grondstoffen, energie, water en land. 

Maatregelen

De regering heeft onlangs al een aantal milieuvriendelijke maatregelen genomen. Zo werden de vergunningen voor een aantal energieprojecten opgeschort. Verder moeten vijftien bedrijven sindskort betalen om zwaveldioxide te mogen uitstoten.

Ook zijn er inmiddels strengere regels voor lokale overheden die zwaar vervuilende bedrijven vergunningen en soms ook leningen geven.