Ondanks dat het Belgische begrotingstekort niet aan de Europese normen voldoet, krijgt het land geen boete van de Europese Commissie.

Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd zaterdag. Volgens de krant krijgt België volgende week een onvoldoende voor de nationale begroting en de economische hervormingen van de afgelopen jaren.

En toch zal de Europese Commissie geen boete opleggen, omdat het op dit moment ‘niet opportuun’ zou zijn. Want ook Frankrijk en Spanje zullen waarschijnlijk meer tijd krijgen om hun tekorten onder 3 procent van het bbp te brengen.

Onbestuurbaar

Ook zou de commissie vrezen dat de socialistische partij PS en de nationalistische partij N-VA te veel van een boete zullen profiteren. Dat zou België de komende jaren politiek onbestuurbaar maken. 

De boete had op kunnen lopen tot 765 miljoen euro. Dat is 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Wel blijft het land dit en volgend jaar onder verscherpt begrotingstoezicht staan.

Structurele bezuinigingen

Europa eist dit jaar structurele bezuinigingen ter waarde van 1 procent van het bbp. En in 2014 moeten daar nog extra bezuinigingen bovenop komen. Als België daar niet aan voldoet, kan er alsnog een boete volgen.

Nederland kreeg eerder ook meer tijd om het huishoudboekje op orde te brengen. Het begrotingstekort hoeft in 2013 nog niet onder de 3 procent te liggen. Als er sprake is van 'uitzonderlijke omstandigheden' kan Brussel uitstel verlenen. 

Vijf vragen begrotingsregels