26 vooral Limburgse schoolbesturen hebben miljoenen euro's verloren door riskante beleggingen in derivaten en andere financiële producten.

Dat blijkt uit vertrouwelijke rapporten over de opgedoekte Stichting Vermogensbeheer Schoolbesturen Limburg (SVSL), zo meldt de Volkskrant zaterdag.

De beleggingsstichting werd in juni vorig jaar geliquideerd, nadat bleek dat honderden scholen hun geld niet aan de stichting hadden mogen toevertrouwen.

Reden daarvoor was het feit dat SVSL nergens onder toezicht stond, zo meende de Onderwijsinspectie, die het onderzoek uitvoerde. De scholen zouden daarna hun verlies hebben genomen.

Vaak zonder dat de scholen het wisten belegden zij grootschalig in riskante financiële producten. De 26 deelnemende scholenkoepels, die het geld van honderden scholen beheren, hadden meer dan 40 miljoen euro aan SVSL toevertrouwd.

Verliezen

Hoe hoog de verliezen precies zijn, is niet bekend. Begin 2011 stond de stichting op een verlies van 10 miljoen euro. Volgens diegene die de stichting heeft afgewikkeld, oud-bestuurslid Pascal Breurs, zijn de verliezen echter lager dan dat bedrag.

"In veel gevallen zijn scholen er beter uitgesprongen, of hebben ze de beleggingen overgenomen waardoor niet te zeggen valt wat het ze heeft gekost", zegt hij tegen de Volkskrant. 

Conflicten

Tussen de scholen en de stichting zouden al jarenlang conflicten hebben gespeeld. Zo zou de stichting te innige relaties hebben gehad met huisbankier SNS Bank.

Ook zou de stichting niet open zijn geweest over de derivaten die voor de scholen waren gekocht, terwijl deze niet voldeden aan de eisen voor schoolbeleggingen. Ongeveer 43 procent van de contracten zou bestaan uit deze niet toegestane derivaten.