Muziekwinkel Free Record Shop vraagt faillissement aan. Er wordt met een curator overlegd over een mogelijke doorstart.

Dat maakt de eigenaar van Free Record Shop, Hans Breukhoven, vrijdag bekend. Medewerkers, vakbonden en leveranciers zijn op de hoogte gebracht.

"In overleg met de curator zal worden gekeken of een doorstart op basis van een crediteurenakkoord te bewerkstelligen is. Ook wordt bekeken met de curator of de winkels vooralsnog open kunnen blijven. Het is kansrijk dat er winkels van Free Record Shop in het straatbeeld blijven bestaan", aldus de directie.

De muziekwinkel heeft al langer last van tegenvallende resultaten door de opkomst van onlineverkoop van muziek en films. Het bedrijf zit ook midden in een reorganisatie, waarbij al tientallen Free Record Shops moesten sluiten.

De aanvraag raakt nu 141 Nederlandse filialen, waar ongeveer 750 mensen werken. 

Overname

Investeringsmaatschappij Procures heeft de afgelopen tijd onderhandeld over een overname van de muziekwinkelketen. De eigenaar van De Slegte en Selexyz zou echter nieuwe voorwaarden hebben geëist van winkelpandeigenaren en leveranciers. 

Leveranciers zouden bijvoorbeeld akkoord moeten gaan met een betalingstermijn van 60 dagen. 

De beoogde investeerder heeft zich toen echter teruggetrokken. "Er konden niet tijdig afspraken gemaakt worden met onder meer de toeleveranciers. Dan ga je geen geld gooien in een bodemloze put. De risico's waren te groot", vertelt een woordvoerder van Procures.

Ook de hoge schuld was een reden om af te haken. Volgens de zegsman staat het bedrijf alleen al bij de Belastingdienst voor "ettelijke miljoenen" in het krijt.

Procures heeft wel de Belgische FRS-winkels en de Game Mania-winkelketen buiten het faillissement weten te houden door deze onlangs over te nemen. Via de curator probeert de investeerder nu een belang in de Nederlandse tak te krijgen.