Estro, marktleider in crèches en buitenschoolse opvang, gaat reorganiseren en schrapt 400 van de 3300 voltijdbanen.

Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

Estro moet de reorganisatie doorvoeren omdat de vraag naar kinderopvang sterk is afgenomen. ''De kinderopvang wordt getroffen door de crisis, de bezuinigingen en de werkloosheid. De teruggang in de kinderopvang zette al in 2011 in'', stelt het bedrijf.

Estro heeft bij het UWV een aanvraag tot collectief ontslag ingediend. ''Werknemers zijn donderdag geïnformeerd over de reorganisatie. Estro waarborgt de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening'', aldus de onderneming.

Voor de werknemers die moeten vertrekken, wordt in overleg met de vakbonden een sociaal plan opgesteld. Estro wil de reorganisatie voor het einde van het jaar hebben afgerond.

Flexibele contracten

Tot nu toe kon de afgenomen vraag door de organisatie worden opgevangen door het aantal flexibele contracten en uren terug te brengen. "Die maatregelen volstaan niet meer", zo meldt het bedrijf.

De organisatie is wel van plan jaarlijks zeven tot negen miljoen euro te blijven investeren in de kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang.

De vraag naar kinderopvang in Nederland zal aan het eind van dit jaar naar verwachting met ongeveer 30 procent zijn afgenomen ten opzichte van begin 2012.

Estro is het moederbedrijf van bijna 600 kinderdagopvanglocaties, gastouderbureaus en een onderwijsinstelling.