Er komen voorlopig geen buffereisen voor Europese pensioenfondsen.

Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft dat donderdag gezegd op het congres Global Conference on Sustainability and Reportings in de RAI in Amsterdam.

Europa meende dat de kapitaalreserves van de fondsen omhoog moeten om toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen garanderen, maar het dagelijks bestuur van de EU heeft meer tijd nodig.

Barnier zal in het najaar wel met voorstellen komen voor de pensioensector die gaan over toezicht en transparantie.

''Nieuwe regels zijn niet gericht op het straffen van de nationale stelsels die goed werken'', aldus Barnier. ''En ik wil al helemaal niet in deze huidige fragiele economische situatie de mogelijkheid van pensioenfondsen om te investeren belemmeren.''

Optimistisch

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken reageert ''voorzichtig optimistisch'' op de uitspraken van Barnier, zo laat ze via een woordvoerster weten. Nederland heeft zich, samen met enkele andere EU-lidstaten, hard gemaakt om de buffereisen tegen te houden. ''Het lijkt nu de goede kant uit te gaan.''

De Europese Commissie wilde de regels voor pensioenfondsen aanpassen zodat er een gelijk speelveld komt met verzekeraars, die moeten voldoen aan de zogeheten Solvency II-regels. Maar de buffereisen zouden voor Nederland leiden tot lagere pensioenuitkeringen en hogere premies, waarschuwde het kabinet eerder.

Rapporteur

Tweede Kamerlid en pensioenrapporteur Pieter Omtzigt (CDA) reageert op Twitter verheugd over de uitlatingen van Barnier: "Geweldig nieuws. Deze Europese Commissie laat plannen financieel toezicht voor EU pensioenfondsen vallen."

Omtzigt was bezig om de parlementen van tenminste tien EU-lidstaten te verzamelen en daarmee een 'gele kaart' te trekken wanneer de Europese commissie formeel met dit plan zou komen. In dat geval zou de Europese Commissie het voorstel moeten heroverwegen. Volgens Omtzigt nag Europa zich niet bemoeien met pensioenen.