Bijna een derde starters stopt na een jaar

30 procent van de starters stopt, al dan niet gedwongen,  al na een jaar met zijn onderneming. Vooral in de horeca is het aantal afhakers met 60 procent groot.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van ING. Zowel na het tweede als het derde jaar geeft nog eens zo’n 15 procent van de starters er de brui aan. Na drie jaar is dus circa 60 procent van de beginnende ondernemers weer gestopt.

Daarna ligt het aantal opheffingen op of onder de tien procent. “Wanneer de eerste drie ‘kritieke’ jaren voorbij zijn, stijgt de kans op voortbestaan”, aldus het rapport.

Naast de horeca tellen de sectoren detail- en groothandel, transport & logistiek relatief de meeste opheffingen.

In het eerste kwartaal 2013 waren er zo’n 39.000 starters. Dit is vergelijkbaar met het hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Voor heel 2013 verwachten de onderzoekers dat het aantal starters uitkomt op ongeveer 121.000, ongeveer evenveel als in 2012.

In de zakelijke dienstverlening en detailhandel worden de meeste ondernemingen gestart. De industrie, onderwijs en zorg zijn de meest kansrijke sectoren voor starters, aangezien deze relatief het laagste aantal opheffingen kennen.

Lees meer over:
Tip de redactie