AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn het paasweekeinde niet best uitgekomen. Overal overheerste de vrees dat de resultaten van bedrijven in het eerste kwartaal, die binnenkort naar buiten komen, zullen tegenvallen. De koersverliezen waren niet groot, maar de toon is gezet, zo zei een pessimistische handelaar.


Bekijk video

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2,61 punten (0,5 procent) op 528,60. Het Damrak deed het daarmee beter dan de beurzen in Frankfurt en Parijs die aan het einde van de middag respectievelijk 1,6 procent en 1,3 procent waren gezakt. De Londense beursgraadmeter FTSE-index daalde 0,4 procent.

PeopleSoft

De schrik kwam er vooral in toen de Amerikaanse softwareontwikkelaar PeopleSoft onverwacht een winstwaarschuwing gaf. Dit is na Oracle het tweede grote softwarebedrijf dat met een tegenvaller kwam.

"Het voorspelt weinig goeds voor de komende weken", aldus een beursman in Amsterdam. "Beleggers lijken zich de afgelopen weken toch te hebben rijkgerekend, vooral in de technologiesector." Verontrustend is vooral dat PeopleSoft problemen heeft met het verkopen van softwarelicenties, een teken dat bedrijven nog steeds niet in technologie willen investeren. "We lijden nog steeds onder de overkill aan investeringen van een aantal jaren geleden", somberde de handelaar. "De economische opleving is niet zo sterk als was gehoopt."

Oorlog

Ook de oorlogssituatie in het Midden-Oosten hield de beleggers bezig. Olie werd daardoor duurder en dat had positieve effecten op de oliefondsen. Koninklijke Olie steeg in Amsterdam 15 eurocent tot 62,90 euro. Dat de stijging niet spectaculair uitviel, was te wijten aan een overname van het concern. Shell maakte dinsdag bekend dat het 3,5 miljard pond sterling wil betalen voor het Britse Enterprise Oil. Een beetje aan de dure kant, oordeelden analisten.

De hoge olieprijs, 26,85 dollar voor een vat Brent-olie, pakte slecht uit voor de luchtvaart- en de autosector. In Frankfurt was Lufthansa een van de grootste verliezers (min 5,7 procent), maar beleggers in KLM waren niet onder de indruk (plus 0,1 procent op 16,50 euro).

In de AEX-index onttrokken onder meer Hagemeyer, VNU en Numico zich aan het overheersende pessimisme. Handelshuis Hagemeyer was de grootste stijger met een koerswinst van 2,4 procent op 26 euro. VNU, dat zich tegenwoordig vooral op marketinginformatie richt, ging 1,4 procent omhoog tot 36,90 euro.

De index van de middelgrote fondsen, de MidKap, volgde ook niet het algemene beeld in Europa. De MidKap klom 1,09 punten (0,2 procent) tot 528,87 punten. De opvallendste stijger was het automatiseringsbedrijf Landis met een koerssprong van 17 procent. Het fonds had vorige week echter fors ingeleverd nadat acute financiële problemen aan het licht waren gekomen.

Euro

De valutahandel in Europa was niet enerverend. De euro zakte van 0,8805 dollar maandagavond in New York naar 0,8790 dollar. Tegenover het pond sterling schommelde de koers rond de 0,6110 pond.