Het voortbestaan van Free Record Shop hangt aan een zijden draadje.

Overnamekandidaat ProCures, de investeringsmaatschappij die vorig jaar de boekhandelketens Selexyz en De Slegte van de ondergang redde, zegt alleen te kunnen instappen als de leveranciers weer op krediet gaan leveren.

''De komende week wordt cruciaal'', zei topman Paul Dumas van ProCures. De leveranciers moeten dan duidelijk maken of zij akkoord gaan met een betalingstermijn van 60 dagen. Gaan zij niet akkoord, dan lijkt een faillissement onontkoombaar.

Het noodlijdende Free Record Shop is verder in de problemen gekomen doordat de kredietverzekering is komen te vervallen. Dat betekent dat de geleverde muziek, films en games meteen met de leveranciers moeten worden afgerekend. Daar is geen geld voor.

Oproep

ProCures heeft een beroep gedaan op de leveranciers om mee te werken aan de redding van Free Record Shop. Volgens Dumas hebben zij daar ook belang bij omdat met het wegvallen van de winkelketen een belangrijk afzetkanaal van vooral films en muziek verdwijnt. "En je komt niet snel terug op het oude niveau", aldus Dumas. ProCures zelf is bereid om een "aanzienlijk" bedrag in de winkelketen te steken.

Free Record Shop, eigendom van oprichter Hans van Breukhoven, staat al jaren onder druk door de opkomst van de onlineverkoop van muziek en films. ProCures denkt het bedrijf na afslanking binnen 2 jaar weer winstgevend te kunnen maken.

De winkelketen heeft 207 filialen, waarvan 132 in Nederland, en telt ongeveer 1350 medewerkers.