MOSKOU - Het Russische oliebedrijf Yukos heeft devoormalige directeur van de Russische centrale bank, Viktor Gerasjenko, benoemd tot voorzitter van het bestuur. Hoofd van het concern wordt Steven Theede. Hij volgt de Amerikaan Simon Kukes op.

Vooral de benoeming van Gerasjenko wordt gezien als een poging Yukos van de ondergang te redden en het Kremlin gunstig te stemmen.

Gerasjenko staat bekend als een oude apparatsjik die als hoofd van de centrale bank de Russische economie in het begin van de jaren negentig niet van een bankroet wist af te houden. Hij zou nog wel goede contacten onderhouden met de huidige Russische regering.

Claim

De Russische belastingdienst heeft bij Yukos een claim ingediend van circa 3 miljard euro. Het zou gaan om achterstallige belastingen over 2000. Yukos heeft laten weten failliet te gaan als het bedrijf dat bedrag zou moeten betalen. De Russische president Poetin liet eerder deze maand echter weten niet uit te zijn op een bankroet van het olieconcern.

De neergang van Yukos begon vorig jaar met de arrestatie van grootaandeelhouders van het bedrijf wegens fraude en belastingontduiking. Ex-topman Chodorkovski verscheen deze maand voor het gerecht.

Showproces

Analisten menen dat de aanval op Yukos geïnspireerd is door het Kremlin, dat Chodorkovski wilde straffen voor de steun die hij gaf aan oppositiepartijen. De advocaten vande voormalige Yukos-topman noemden eerder in juni de zaak tegen hem een 'showproces', waarvan de uitkomst al vast staat.