Een aantal grote Nederlandse kledingmerken dat in Bangladesh inkoopt, heeft de overeenkomst voor betere werkveiligheid in textielfabrieken in Bangladesh nog niet ondertekend.

''De namen Wibra, Cool Cat, Bijenkorf, Prénatal en SuperTrash heb ik nog niet teruggezien'', stelt een woordvoerster. Winkelketen Zeeman maakte vrijdag alsnog bekend een handtekening onder het document te zetten. Prénatal liet in een reactie weten zich nog te beraden op het tekenen van de overeenkomst.

SKC is een van de grondleggers van de overeenkomst die deze week van kracht is geworden. De organisatie spant zich al vanaf 2005 in om de arbeidsomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie te verbeteren.

Meer onrecht

Roland Kahn van Cool Cat reageert boos op de oproep. ''Er zijn wel meer voorbeelden van onrecht. Laat de Nederlandse overheid maar eens goede afspraken maken met de regering van Bangladesh'', stelt de topman die ook in de Quote-500 is opgenomen.

Volgens hem zijn de merken die de overeenkomst wel ondertekend hebben, daarvoor onder de druk gezet. ''Nu krijgen zij een eervolle vermelding en word ik aan de schandpaal genageld.''

Kleine speler

Cool Cat is al sinds de jaren 80 in het Aziatische land actief en heeft naar eigen zeggen nog nooit een probleem meegemaakt.

''We houden de fabrieken daar wel in de gaten, maar we zijn maar een kleine speler en kunnen het ons niet veroorloven om bij te dragen aan dit brandveiligheidsfonds'', aldus Kahn.

1700 doden

Sinds 2005 zijn er volgens SKC zeker 1700 textielarbeiders in Bangladesh omgekomen wegens onveilige gebouwen. Modemerken gaven aanvankelijk geen gehoor en het duurde heel lang om tot de huidige overeenstemming te komen.

Pas na de recente ramp met het Rana Plaza-complex bij de Bengaalse hoofdstad Dhaka waarbij meer dan 1000 doden vielen, kwamen grote merken als H&M en C&A over de brug.

Alternatieven

''De merken kwamen eerst telkens met eigen alternatieve voorstellen of wilden geen verplichtingen aangaan. Ook probeerden ze het proces te vertragen door met heel specifieke vragen te komen'', weet de SKC-zegsvrouw.

In de kledingindustrie in Bangladesh werken tussen de 3 en 5 miljoen mensen. Na China geldt het land als grootste kledingexporteur ter wereld.