AMSTERDAM - De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en VHPP accepteren de uitnodiging van Philips om vrijdag verder te praten over de CAO. De bonden meldden dinsdag dat ze via een e-mailtje zijn uitgenodigd om te komen praten.

"Wij willen wel komen luisteren hoe het bedrijf denkt de CAO-onderhandelingen vlot te trekken. Wij staan open voor overleg om uit deze problematiek te komen", stelde bestuurder N. Bogaard van de CNV-bond.

Vorige week donderdag legden volgens de bonden zo'n 15.000 Philips-werknemers voor een hele dag of enkele uren het werk neer, omdat zij meer loon eisen. Het personeel voerde in bijna alle dertig vestigingen de grootste actie ooit bij het elektronicaconcern, volgens de vakbeweging.

Loonsverhoging

De FNV- en CNV-bonden en de bedrijfsbond VHPP willen 3,5 procent meer loon voor de komende vijftien maanden. Tot dusver bood Philips niet meer dan 2,5 procent vaste loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 0,5 procent voor een periode van veertien maanden.

In een reactie zegt een Philips-woordvoerder dat de gewenste loonstijging nog steeds te duur is voor Philips. "Ik ga ervan uit dat aan de onderhandelingstafel een creatieve oplossing wordt gevonden", aldus de woordvoerder. "We hebben de uitnodiging aan de bonden gedaan om uit de impasse te komen. Ik verwacht dat we er vrijdag uitkomen."

Uitnodiging

De vakbonden zijn optimistisch, ook al staat in de uitnodiging niet dat Philips de gewenste 3,5 procent wil betalen. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten: "Wij gaan er wel vanuit dat we zijn uitgenodigd op basis van de eisen waarop wij actie hebben gevoerd."

Ook vakbond De Unie zal bij het overleg aanwezig zijn. De Unie had eerder al een principe-CAO gesloten voor het middelbaar en hoger personeel van Philips. Deze is afgesloten zonder medewerking van de drie andere betrokken bonden. Deze CAO ging uit van 2,5 procent plus eenmalig 0,5 procent in veertien maanden. De kans is groot dat dit onderhandelaarsakkoord vrijdag wordt verbeterd.