AMSTERDAM - Op de Europese effectenbeurzen wordt het de beleggers ook te heet onder de voeten door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Beleggers zijn nerveus geworden en willen liever geen aandelen vasthouden.


Bekijk video

In Amsterdam noteerde de AEX-index rond 10.00 uur 1,79 punt lager op 529,42. Dat is een verlies van 0,3 procent. Shell maakte voorbeurs bekend het Britse Enterprise Oil over te nemen voor 7 miljard euro. De overname kon beleggers echter weinig bekoren, want de koers van het olieconcern ging 0,48 procent omlaag naar 62,45 euro. De stijging van de olieprijzen door de spanningen in het Midden-Oosten ging zo aan de koers van het aandeel voorbij.

UPC

Het aandeel UPC stond onveranderd op 0,17 euro. Het kabelbedrijf presenteerde dinsdag jaarresultaten zonder handtekening van accountant Andersen onder de stukken. Het lokale fonds had de publicatie van de cijfers al uitgesteld, omdat de accountant en UPC het niet eens konden worden over de manier van boekhouden.

Alle beurzen waren na het lange paasweekeinde lager. Londen ging ,35 procent naar beneden. Een positieve uitschieter hier was Enterprise Oil, dat bijna 15 procent omhoog schoot naar 720 pence, nog altijd lager dan de 725 pence die Shell biedt. De beurs van Parijs stond 0,3 procent in de min en Frankfurt was 0,6 procent lager.

Euro

De euro was hoger. Dinsdagmorgen stond de koers op 0,8775 dollar vergeleken met een slot van 0,8705 van vorige week donderdag, voordat de financiële markten voor een lang weekeinde dicht gingen. Ten opzichte van het pond sterling stond de euro op 0,6100, niet veel anders dan de 0,6110 pond op de laatste handelsdag van vorige week.