De economieën van de eurolanden zijn in het eerste kwartaal met gemiddeld 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. Met de zesde achtereenvolgende krimp bevindt de eurozone zich in de langste recessie sinds de oprichting van de muntunie.

De achteruitgang was vorig kwartaal iets sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een krimp met 0,1 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar gingen de euro-economieën met 0,6 procent achteruit.

Van de eurolanden waarvan de gegevens beschikbaar waren vertoonden alleen België en Duitsland een minieme groei. In beide landen werd de economie 0,1 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De Oostenrijkse economie stabiliseerde op kwartaalbasis. De economie van Cyprus ging het sterkst achteruit. Daar werd een krimp van 1,3 procent gemeten. In Spanje en Italië werd de economie 0,5 procent kleiner.

Aanhoudende krimp

Volgens econoom Nick Kounis van ABN Amro wijzen de meeste graadmeters op aanhoudende krimp in het tweede kwartaal. ''De lijst met negatieve punten voor de eurozone is lang'', stelde hij. ''Bezuinigingen, oplopende werkloosheid, banken die strenge voorwaarden stellen aan leningen, de stijging van de euro ten opzichte van de yen en de matige internationale groei drukken de economie. We verwachten een herstel in de tweede helft van het jaar, maar dat zal waarschijnlijk tergend traag verlopen.''

Zijn collega Carsten Brzeski van ING wees erop dat het herstel van buiten de muntunie moet komen. ''Maar met de bezuinigingen in de Verenigde Staten en het twijfelachtige herstel in China zal de stimulans van de export niet groot zijn.''

Bankenunie

Het is daarom van groot belang dat de leiders van de eurozone de monetaire unie versterken, stelde hij verder. De beloofde bankenunie is daarbij een belangrijke eerste stap. Met nieuwe steun van de Europese Centrale Bank kan er in de tweede helft van het jaar een klein herstel optreden, maar met een achteruitgang van 0,6 procent zal de achteruitgang in heel 2013 volgens de inschattingen van ING ongeveer even groot zijn als vorig jaar.

In de hele Europese Unie was vorig kwartaal sprake van een economische krimp van 0,1 procent. De Britse economie groeide in de eerste 3 maanden van dit jaar met 0,3 procent.