AMSTERDAM - De directie van wegenbouwer Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) is direct betrokken bij het maken van illegale prijsafspraken. Het bedrijf heeft daartoe gebruik gemaakt van een apart kantoor waar de verrekening van de bedragen met de concurrenten werd geregeld en bijgehouden.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van stukken van KWS die de krant in bezit zegt te hebben. Deze stukken zijn de eerste concrete aanwijzing dat de top van een bouwbedrijf op de hoogte was van de illegale praktijken in de bouw.

Moederbedrijf, het beursgenoteerde Koninklijke Volker Wessels Stevin, wil niet reageren wegens de lopende onderzoeken naar de bouwfraude door justitie, NMa en parlement.

Volgens de krant werden kosten en opbrengsten van illegale prijsafspraken geregistreerd bij meldpunt MIB in Soest. Ondanks de openbare aanbestedingen verdelen wegenbouwers de werken onderling. Aannemers die de klus krijgen, betalen collega's een afgesproken bedrag. Dat wordt bijgehouden in een schaduwboekhouding. Bedrijven weten, voor ze een bod doen, wat ze moeten bieden om een klus te krijgen. De bouwer die een project wil hebben, moet andere geïnteresseerde ondernemingen afkopen. Dat leidt tot een wirwar van onderlinge vorderingen tussen bouwbedrijven. Voor KWS zou de MIB die bijhouden.

Uit de stukken blijkt dat KWS illegale afspraken had met bouwbedrijven als Heijmans en NBM. Beide bedrijven hebben nog niet gereageerd. Ook zij zijn onderwerp van onderzoek naar de bouwfraude en hebben zich tot nu van commentaar onthouden.

In de stukken staan ook de namen van de ingenieursbureaus Oranjewoud en Arcadis genoemd. Oranjewoud is onaangenaam verrast en spreekt van een "losse flodder". "Als hierover concrete aanwijzingen zouden zijn bij onze uitvoerende organisatie, zouden we gaan onderzoeken. Maar we voeren een integer bedrijfsbeleid. We hameren er al jaren op hier ver van te blijven", aldus een woordvoerder.