De Duitse economie is in het eerste kwartaal heel licht gegroeid. Maar in Frankrijk en Italië zijn de economieën verder gekrompen.

Dat blijkt woensdag uit de gegevens van nationale statistiekbureaus.

In Duitsland groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Een kwartaal eerder was er nog sprake van een krimp van 0,7 procent. Maar Europa's grootste economie groeide daarmee minder hard dan verwacht. 

Economen rekenden gemiddeld op een vooruitgang van 0,3 procent. Dat de groei tegenvalt, kwam onder meer door het slechte weer.

Rem bouwsector

De lange winter zette onder meer een rem op de groei van de bouwsector. Ook de investeringen liepen verder terug. De enige positieve bijdrage aan de economie kwam van consumenten, die meer uitgaven dan een jaar eerder. 

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING verbeteren de vooruitzichten voor de Duitse economie. Hij wijst daarbij op de toenemende orders voor de Duitse industrie en de sterke arbeidsmarkt.

Frankrijk

De Franse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gekrompen. Die krimp was iets sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een krimp van 0,1 procent. De Franse economie vertoonde in het derde kwartaal van vorig jaar voor het laatst een minieme groei.

De export van Frankrijk zakte vorig kwartaal met een half procent ten opzichte van de voorgaande 3 maanden. Daarnaast gaven huishoudens 0,1 procent minder uit en werd er bijna 1 procent minder geïnvesteerd. En de uitgaven van de overheid lagen een fractie hoger dan eind vorig jaar.

Italië

En ook in Italië was sprake van krimp, maar de achteruitgang was wel iets minder sterk dan in het voorgaande kwartaal.

De Italiaanse economie kromp in het eerste kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De krimp was vorig kwartaal wel iets sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een krimp met 0,4 procent.

Lees alles over de schuldencrisis