Het totale nettoverlies van de onderneming is nog altijd een raadsel

AMSTERDAM - Kabelbedrijf
UPC

UPC presenteerde dinsdag ook geen resultatenrekening, zodat vooralsnog niet duidelijk is hoe hoog het nettoverlies is uitgekomen. Het bedrijf wilde niet direct ingaan op vragen. Alleen per e-mail konden vragen worden ingediend.

Volgens de onderneming gaat het hier om operationele resultaten. Binnen twee weken hoopt UPC resultaten die door de accountant zijn goedgekeurd, te kunnen leveren. UPC en de Amerikaanse toezichthouder overleggen nog over de waardering van bepaalde valuta-instrumenten.

Het kabelbedrijf schortte begin vorige maand een betaling aan de obligatiehouders op. Om de last te verlichten, wil UPC zijn financiële positie herstructureren door schulden te ruilen voor aandelen. Het gaat om ongeveer 6 miljard euro aan obligaties en 1,5 miljard euro aan converteerbare preferente aandelen. Als de obligatiehouders instemmen met het plan, zien zij een groot deel van hun investering in rook opgaan. Bovendien zien de huidige beleggers hun aandelen substantieel verwateren.

UPC heeft de afgelopen jaren miljarden uitgegeven in zijn jacht op andere kabelnetten. UPC wilde via de kabel allerlei diensten (telefonie, internet, betaaltelevisie) aanbieden, maar de productontwikkeling bleef steken en de internetmarkt stortte in elkaar.

Het kabelbedrijf is maanden in de slag met obligatiehouders om hun schuldpapieren om te ruilen voor aandelen. De schuld van de onderneming is tot boven de 8 miljard euro opgelopen, daardoor drukken de rentelasten zwaar op het resultaat. Hoe hoog die lasten zijn, maakte UPC overigens dinsdag niet duidelijk.

Volgens de eigen opgave is de omzet over het jaar 2001 met 38 procent gestegen tot 1,4 miljard euro. Het totaal aantal 'omzet genererende klanten' is opgelopen met 481.000 tot 8,38 miljoen.

/ECONOMIEUPC presenteert cijfers week later