NEW YORK - De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart was vorig jaar het bedrijf met de grootste omzet in de Verenigde Staten. Met een omzet van 219,8 miljard dollar verdrong het het olieconcern ExxonMobil (191,6 miljard dollar) naar de tweede plaats. Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het blad Fortune van de vijfhonderd grootste ondernemingen.
Fortune

Voor het eerst sinds 1955, toen Fortune met de ranglijst begon, staat er een dienstenconcern op nummer een. General Motors (GM) staat nu met een omzet van 177 miljard dollar op de derde plaats. In 2000 raakte deze autoproducent voor het eerst in vijftien jaar zijn eerste plaats kwijt. GM moest toen ExxonMobil en Wal-Mart laten voorgaan.

Wal-Mart bestond nog niet toen Fortune begon met het opstellen van zijn topvijfhonderd. De Amerikaanse economie wordt meer en meer een diensteneconomie, hetgeen hieruit blijkt dat van de eerste honderd ondernemingen op de lijst er 65 in de dienstensector actief zijn.

De vierde plaats op de ranglijst is weggelegd voor autoproducent Ford. Vijfde staat het energieconcern Enron, waarvan eind vorig jaar duidelijk werd dat het door boekhoudkundige malversaties niet meer overeind te houden is.

De andere plaatsen in de toptien worden ingenomen door General Electric, Citigroup, ChevronTexaco, IBM en Philip Morris.