HILVERSUM - Minister Vermeend van Sociale Zaken vindt dat werkgevers en werknemers een voorbeeld kunnen nemen aan de CAO bij het staalconcern Corus. Hij hoopt dat er zo een einde komt aan de stakingen in de bouw en bij Philips.

De bewindsman zei maandag voor Radio 1 dat de stakingen weinig zinvol zijn en schade berokkenen aan de Nederlandse economie. Een looneis van 3,5 procent lijkt billijk gezien de huidige inflatie en de spanning op de arbeidsmarkt, maar de inflatie zal gaan dalen en de positie van ons land in de concurrentie met het buitenland is de afgelopen jaren verzwakt.

De bewindsman roept de sociale partners daarom op terug te keren naar het recept van matiging van de loonkosten, dat in ons land twintig jaar goed gewerkt heeft. De partijen zouden elkaar kunnen vinden op basis van redelijkheid, aldus Vermeend.

Hij noemde de bij Corus afgesloten CAO redelijk. Daar is een loonstijging overeengekomen van iets minder dan 3 procent en een eenmalige bonus. "Een goed signaal naar andere onderhandelaars", aldus Vermeend.