AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag lager geëindigd. Beleggers namen na de flinke koersstijgingen van de voorgaande dagen hun winst. De lagere opening op Wall Street drukte de belangrijkste indices verder naar beneden.

In Amsterdam daalde de AEX-index 6,69 punten (1,73 procent) tot ,42. Daarmee kwam een voorlopig einde aan het herstel sinds eind vorige week. Maandag won de graadmeter van de beurs nog 4,6 procent.

Op de beurs in Londen sloot de FTSE-index 1,3 procent lager en in Parijs daalde de CAC-index met 1,5 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag op een verlies van 1,7 procent.

In Amsterdam deden de grootste dalingen zich voor in de financiële hoek. Fortis zag 4,6 procent van zijn waarde verdwijnen. ABN Amro dikte ruim 5 procent in op 17,04 euro. Aegon kon met een nieuwe Britse overname een daling van 0,8 procent niet voorkomen. Ook uitgevers waren uit de gratie.

Grootste stijger binnen de AEX was KPN met 13,9 procent op 5,40 euro. Het telecombedrijf maakte voorbeurs bekend 9 miljard af te schrijven op zijn bezittingen, waaronder zijn UMTS-licenties in Duitsland en België.

Buhrmann, Numico en ASML waren de andere stijgers in de AEX. Getronics bleef na dagen forse winst onveranderd. De overige hoofdfondsen gaven terrein prijs. Onder de middelgrote fondsen viel Imtech op. De technisch dienstverlener moest bijna 4 procent inleveren op 16,18 euro omdat de winst over het eerste halfjaar exclusief buitengewone posten 11 procent lager uitkwam dan vorig jaar. Eerder op de dag bereikte het aandeel een dieptepunt van 14,90 euro.

De Midkap-index steeg overigens, met 0,5 procent naar 374,34 punten. Randstad was daar de grootste stijger met 4,85 procent op ,73 euro. Concurrent Vedior pluste 1,2 procent. De uitzendbureaus waren in trek, omdat beleggers hopen dat zij als eerste profiteren van een mogelijk economisch herstel.

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro licht omhoog. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,9765 dollar genoteerd tegen 0,9750 op maandag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6385 naar 0,6395 pond.