DEN HAAG - Bijna een op de vijf huishoudens heeft een verzekering om de kosten voor juridische hulp af te dekken. Het aantal huishoudens met zo'n rechtsbijstandverzekering zal oplopen van 1,3 miljoen vorig jaar naar 1,4 miljoen dit jaar. Sinds 1990 is het aantal polissen meer dan verviervoudigd. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars dinsdag gezegd.

Ondanks de groei spreekt het verbond niet van 'Amerikaanse toestanden'. In de Verenigde Staten ligt de drempel om de tegenpartij voor de rechter te slepen een stuk lager dan in Nederland. Volgens een woordvoerder kiezen huishoudens vaker voor een rechtsbijstandverzekering wegens de steeds complexere regelgeving.

Bovendien zijn mensen volgens hem steeds mondiger geworden, waardoor ze sneller naar de rechter stappen. Ook kunnen steeds minder Nederlanders gebruik maken van gesubsidieerde rechtshulp. Rechtsbijstandverzekeringen geven recht op hulp van een juridische deskundige van de verzekeraar bij bijvoorbeeld conflicten in het verkeer of op de werkvloer.