LONDEN - De Amerikaanse frisdrankgigant Coca Cola werkt in het geheim aan een colaversie met vanillesmaak. Het Britse dagblad The Financial Times heeft dit maandag bericht.

Het bijzondere van het project is dat de smaak wordt toegepast op de bestaande cola. Coca Cola geldt als erg terughoudend bij het mengen van zijn oorsponkelijke cola met smaakjes. De 'Vanilla-Coke' wordt echter volgens het vaktijdschrift Beverage Digest met '90 procent' zekerheid in de komende maanden gelanceerd.

Zestien jaar geleden presenteerde de onderneming zijn nieuwe formule voor het standdaardproduct, de New Coke, maar deze nieuwlichterij werd een grote mislukking. In 1985 kwam er ook een smaakjescola, Cherry Coke, en vorig jaar voegden de colabereiders wat citroensmaak toe aan de lichte cola.

Over het algemeen is de maatschappij huiverig voor nieuwe coca cola's, vooral door het debacle van New Coke. Maar met een terugzakkende omzet, zo'n 2 procent minder in 2001, staat de colatop echter onder druk om nieuwe dingen uit te proberen.

Concurrent Pepsi heeft hetzelfde probleem, de omzet daalde 2,8 procent in 2001. Pepsi presenteerde vorig jaar een citroencola, Pepsi Twist, op basis van de originele Pepsi.

De Vanilla Coke zal overigens voor veel Amerikanen niet volkomen nieuw zijn. Veel coladrinkers in de VS voegen voor de verandering een beetje vanillesiroop aan hun glas cola toe.