LUXEMBURG - De landbouwministers van de EU-landen vinden eensgezind dat Rusland niet moet dwarsliggen bij de invoer van Europees vlees en zuivel. Ze hebben dat maandag unaniem uitgesproken bij een vergadering in Luxemburg.

Rusland dreigt na 30 september geen vlees en zuivel uit Europa meer toe te laten. Het land eist dan een bepaald veterinair invoerdocument dat niet bestaat. Rusland deed hetzelfde al kort na juni. Topoverleg leidde tot een voorlopige regeling.

Belangrijk probleem

Met de export is jaarlijks 1,3 miljard euro gemoeid. "Het is een belangrijk probleem. We nemen het zeer serieus", zei Europees commissaris Byrne maandag. Een van zijn topambtenaren heeft woensdag opnieuw overleg met Russische autoriteiten. Een ontmoeting vorige week leverde weinig voortgang op.

Solidariteit

Nederland is een van de grootste landbouwexporteurs naar Rusland. Bij overleg dit najaar krijgt minister Veerman een leidende rol, omdat Nederland dan voorzitter is van de Europese Unie. Veerman zegt zich maandag erg gesteund te voelen door zijn collega's: "Er is een grote mate van solidariteit".