UTRECHT - Rabobank Nederland schrapt 1200 banen bij het onderdeel dat de lokale banken ondersteunt. De sanering is het gevolg van een fusiegolf onder de aangesloten banken, waarbij de komende twee jaar het aantal terugloopt van ruim driehonderd naar .

De ingreep moet een besparing van 200 miljoen euro opleveren, zo maakte Rabobank maandag bekend.

De Rabobank is een coöperatie van zelfstandige, lokale kantoren. Formeel wordt Rabobank Nederland gestuurd door deze lokale banken. De landelijke organisatie doet centrale taken voor alle kantoren, bijvoorbeeld de verwerking van hypotheken, de automatisering en het personeelsbeleid. In totaal werken nu 6000 mensen voor de banken in het land.

Woede

Rabobank kondigde begin deze maand al aan te gaan krimpen. Bestuurslid Piet Moerland sprak toen van een aanmerkelijk aantal arbeidsplaatsen dat zou gaan vervallen. Dat leidde tot tot woede van de vakbonden, die nog in het ongewisse waren over het schrappen van arbeidsplaatsen.

Cultuuromslag

Topman Bert Heemskerk van Rabobank lichtte maandagmiddag in heel Nederland het personeel in over de reorganisatie. In zijn ogen moet de bank "weer een dienstenorganisatie worden". "Er heerst nog te veel een cultuur van vergaderen en dikke rapporten", stelde Heemskerk, die zegt "een cultuuromslag" te willen bereiken.

De 1200 banen zullen de komende 1,5 tot 2 jaar vervallen. Waar de mensen moeten vertrekken is nog niet bekend. Dat wordt de komende maanden besloten. Utrecht en Eindhoven blijven in ieder geval de belangrijkste bestuurscenta van de bank. De landelijke organisatie heeft ook nog grote kantoren in Zeist en Best.

Nieuwe divisies

De sanering volgt op een onderzoek van een adviesbureau. Rabobank Nederland gaat de activiteiten samenbrengen in nieuwe divisies die ieder een lid van de raad van bestuur aan het hoofd krijgen. Rabobank kondigde maandag tevens aan nog dit jaar een financiële topman in het bestuur te benoemen. Die plek is al lange tijd onbezet.

Vakbonden reageren met lichte irritatie op de plannen. FNV Bondgenoten noemt de ingreep "fors" en noemt het vreemd dat de bank ingrijpt ondanks goede financiële resultaten.

De Unie is het met het principe eens -"minder overlap, minder vergaderen, minder rapporten is altijd beter"- maar vindt niet dat het over de rug van de medewerkers moet worden bereikt. "Het gaat goed met de bank en dat moet niet ten koste gaan van het personeel", aldus Unie-bestuurder W. ter Welle maandag.

Baangarantie

De Unie hecht sterk aan de baangarantie die eerder al met de bank is afgesproken. "Dat zal ook deze keer onze inzet worden." De bank liet maandag weten tot het uiterste te gaan om gedwongen ontslag te voorkomen, maar sloot het niet het uit. De Unie verwacht dat bij de lokale banken tijdens de fusiegolf ook nog eens "enkele duizenden" banen verloren zullen gaan.