VOORBURG - Voeding maakt door de neergaande economie een steeds groter deel uit van de Nederlandse import en export. In 2003 steeg voor het tweede achtereenvolgende jaar het aandeel van voedsel in de internationale Nederlandse handel. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gezegd.

Vorig jaar bestond 11,4 procent van de export en 7,9 procent van de import uit etenswaren. In 2001 was dit nog respectievelijk 9,9 en 6,9 procent. "In 2003 is voor 16,2 miljard euro aan voeding ingevoerd en voor 26,4 miljard euro uitgevoerd", aldus het CBS.

Vooral de uitvoer van koffie nam vorig jaar sterk toe. In 2003 exporteerde Nederland voor ruim 100 miljoen euro aan koffie. Dat is ruim 75 procent meer dan in 2002. De import groeide met 15 procent naar 300 miljoen euro.

Het stijgende aandeel van voedsel in de handel heeft alles te maken met de zwakke economie. Door de malaise kopen consumenten binnen en buiten Nederland minder luxeartikelen, maar ze moeten wel blijven eten. Trekt de economie weer aan, dan zal de handel in goederen als computers en in chemische producten weer terrein winnen op de in- en uitvoer van voedsel, zo verwacht econoom M. Vergeer van het CBS.

De handel in groenten en fruit neemt ongeveer 30 procent van de import en export voor zijn rekening. In 2003 voerde Nederland voor ,8 miljard euro in en voor 8,0 miljard euro uit aan groenten en fruit. In de handelsstroom staan zuivel en vlees achtereenvolgens op nummer twee en drie.

Bijna 70 procent van de ingevoerde voeding komt uit landen van de Europese Unie. Van het uitgevoerde voedsel blijft ruim 80 procent binnen de unie.