DEN HAAG - "De helft van de vierhonderd hoogste Shell-managers moet ontslagen worden omdat ze medeverantwoordelijk zijn voor de problemen waarin het concern is terechtgekomen." Dat heeft Hans Bouman, een topmanager van de NAM die begin dit jaar vertrok in een advies aan Shell-topman J. van der Veer geschreven.

NRC Handelsblad heeft een onderzoek gehouden over de gang van zaken bij Shell. De krant drukt in de editie van zaterdag diverse interne mail af, waaronder die van Bouwman. Hij gaat verder: "ze wisten allemaal wat er aan de hand was en deden niets dan wachten totdat alles voorbij was.

Onderzoek

Zonder zo'n dramatische ingreep denkt Bouwman niet dat Van der Veer de huidige revolutie overleeft. Het concern heeft de gas- en oliereserves te hoog te ingeschat. In het voorjaar moest het bedrijf zijn bewezen reserves met bijna een kwart verminderen. Shell stelde een intern onderzoek in met als resultaat dat drie toplieden de onderneming moesten verlaten. Shell kijkt door deze zaak aan tegen verschillende onderzoeken.

'Hufter'

Een van de mensen die weg moest, was topman Philip Watts. Hij lag zwaar onder vuur bij het personeel en er gingen haatmailtjes rond. In een mail staat de hoop dat 'de leugenaar' Watts 'mag branden in de hel'. Een andere mail zegt dat het heet is in de hel. En: "Jezus houdt van je Phil, maar verder vindt iedereen je een hufter".

Volgens de krant is in de afgelopen tien jaar een cultuur ontstaan waarin hoge managers werden verleid om onhaalbare beloften te doen. Alleen als ze olie- en gasprojecten gunstig voorstelden, konden ze financiering krijgen.

Alarm

In interne mail is volgens de krant hierover alarm geslagen. Er werd gerept van overschattingen aan sleutelfactoren om financiering zeker te stellen. Shell zou daardoor terechtkomen in een cyclus van te grote beloften en tegenvallende prestaties.

Shell zegt niet te kunnen reageren op de publicatie. "We werken volledig mee aan de onderzoeken van de autoriteiten in de VS en elders die volgden op de herwaardering van de reserves. In het licht van de onderzoeken zijn wij wegens juridische redenen niet in staat op vragen te reageren."