ALMELO - De tweede verdachte in een omvangrijke fraudezaak bij Aegon heeft vrijdag bij de rechtbank in Almelo een celstraf van vier jaar gekregen. H.T. heeft het verzekeringsconcern samen met een voormalig financieel directeur van Aegon voor miljoenen euro's opgelicht. Eerder al werd de gewezen directeur tot een gevangenisstraf van vier jaar veroordeeld.

T. heeft jarenlang rekeningen naar Aegon gestuurd, waar vaak geen werkzaamheden tegenover stonden. Zijn medeverdachte zorgde ervoor dat de facturen desondanks betaald werden. Op deze wijze heeft het tweetal Aegon voor 18 miljoen euro en mogelijk meer opgelicht. Daarmee gaat het om een van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven.

Volgens de rechtbank heeft de zakenman uit Twente "doelbewust meegewerkt aan het ingenieus ontwikkelde systeem en aan de sluwheid en vasthoudendheid waarmee werd gewerkt om veel geld binnen te halen". De rechters nemen het T. verder kwalijk dat hij het vertrouwen in Aegon heeft geschaad. De opgelegde straf is in lijn met de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechters zijn voorbij gegaan aan het verzoek van de raadsman van T. om de zaak opnieuw te behandelen. Advocaat R. Speijdel wilde een nieuwe zaak omdat de medeverdachte al was veroordeeld voordat T. voor de rechtbank moest verschijnen. In het vonnis van ex-directeur wordt ook verwezen naar de Twentenaar en daar zou partijdigheid van de rechtbank uit kunnen blijken, vond de advocaat.

Ook het voorstel van de verdachte om zijn verdedigingsstukken opnieuw samen te stellen, werd verworpen. Speijdel wilde de facturen van T. verder uitwerken om zijn onschuld te bewijzen. Volgens de rechtbank heeft T. echter voldoende tijd gekregen om aan zijn verdediging te werken.