AMSTERDAM - De EU-commissaris voor concurrentiebeleid Mario Monti gaat de plannen van Sony en Bertelsmann om hun muziekdivisies samen te voegen, goedkeuren omdat hij niet voldoende bewijs kon vinden dat de fusie schadelijk is voor de consument. Dat hebben anonieme bronnen bij de Europese Commissie vrijdag gezegd.

De afgelopen twee dagen werden er achter gesloten deuren hoorzittingen gehouden over de zaak. Sony en BMG verdedigden er zich tegen de argwaan van de Commissie en tegen argumenten van kleinere onafhankelijke muziekblabels dat de fusie tot hogere prijzen en minder diversiteit in het aanbod zal leiden en de ontwikkeling van online-muziekdiensten zal verstoren.

Naar verwachting zal Monti vrijdag de beslissing officieel bekend maken. Sony en BMG wilden nog niet reageren op het bericht.

Door de fusie zouden er vier in plaats van vijf grote muzieklabels ('majors') overblijven die samen 80 procent van de markt in handen hebben. Sony-BMG zou een kwart van de markt beheersen, net als Vivendi Universal, op dit moment de grootste van de majors.

Vier jaar geleden ketste een fusie van EMI en Warner Music af omdat toen het bezwaar gold dat de combinatie een negatief effect zou hebben op de concurrentie, alsook op de ontluikende markt voor online-muziek en afspeelapparaten.