DEN HAAG - Werknemers die van hun baas een bestelbus mee naar huis krijgen, hoeven minder belasting te betalen. Het ministerie van Financiën herziet de regeling waarbij mensen met een bestelauto van de zaak een fiscale bijtelling krijgen van 10 procent. Dat wordt nu 2,5 procent.

Het gaat om de categorie werknemers die de auto alleen voor hun werk gebruiken, en niet privé. Staatssecretaris Bos van Financiën heeft dit vrijdag meegedeeld.

Veel bouwvakkers, en andere werknemers gaan 'op klus' naar verschillende plaatsen in het land. Ze nemen de bedrijfsauto vaak mee naar huis omdat ze vroeg op de dag beginnen met werken. Het ministerie van Financiën beschouwde dit woon-werkverkeer als privégebruik van de wagens. Financiën voerde voor deze automobilisten per januari 2002 een bijtellingsheffing in van 10 procent per jaar.

Staatssecretaris Bos van Financiën komt nu op zijn besluit terug. De heffing wordt verlaagd naar 2,5 procent. Er wordt een maximum ingevoerd waardoor de heffing nooit hoger kan uitpakken dan euro per jaar. Ook krijgen werkgevers de kans de heffing voor hun personeel ongedaan te maken door zelf te betalen. In dat geval betaalt de werkgever nooit meer dan 250 euro per jaar.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt nog steeds ontevreden te zijn over de herziening. "We willen dat de heffing gewoon wordt afgeschaft", laat een woordvoerder weten. De organisatie beraadt zich de komende week over verdere stappen. Het ministerie vindt dat het zeer genereus is geweest. "Verdere verlaging zit er echt niet in."