AMSTERDAM - Krantenuitgeverij PCM heeft afgelopen jaar zware klappen gehad. Het bedrijf ziet voorlopig nog geen licht aan het einde van de tunnel. De nettowinst daalde van 25,6 miljoen euro in naar 1,5 miljoen euro het afgelopen jaar. De totale omzet over was 734 miljoen euro, 2,3 procent minder ten opzichte van het jaar daarvoor.

PCM meldde vrijdag dat de economische vooruitzichten in met name de dagbladsector in hoog tempo zijn verslechterd. "Afgelopen jaar is een ongewoon scherpe terugval in het aantal krantenadvertenties opgetreden", aldus het bedrijf. De situatie op de markt is zo onzeker dat PCM geen concrete voorspelling voor het lopende jaar wil doen.

Het afgelopen jaar daalde de advertentie-inkomsten voor landelijke kranten met 12,7 procent. Bij regionale dagbladen bedroeg de daling 6,9 procent. Behalve adverteerders bleven ook de lezers weg. De losse verkoop zakte met 6,1 procent in en PCM sloot ,1 procent minder abonnementen af.

De algemene omzet van boeken steeg wel. Door de activiteiten van Winkler Prins en Kramer's woordenboeken en door de overname van Uitgeverij Vassallucci, steeg de omzet van deze tak met 7,1 procent.

PCM gaat de goodwillafschrijving van de in 1995 overgenomen Dagbladunie anders in de boeken zetten. De uitgeverij heeft besloten de afschrijving vanaf 2001 over 20 jaar uit te smeren. Over het afgelopen jaar was dat een extra last van 9,3 miljoen euro.