UTRECHT - Ruim 60 procent van de werknemers maakt weleens overuren. Drie op de tien werkt ten minste vijf uur per week meer dan in hun arbeidscontract staat. Ruim 10 procent draait elke week een extra werkdag. De meerderheid van deze werknemers krijgt niet extra betaald voor hun overuren.

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek van de Stichting Loonwijzer, waaraan ruim 24.000 werknemers tussen januari en september 2003 hebben meegewerkt. Volgens de Stichting, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam, de vakcentrale FNV en vacaturesite Monsterboard.nl, werken mensen met een voltijdscontract relatief het meeste over.

Hoe langer de werkweek, hoe minder tevreden mensen zijn over hun arbeidstijden. Van de werknemers die vijf dagen of veertig uur per week werken, is iets meer dan de helft daarover goed te spreken. Wanneer mensen zes of zeven dagen per week aan de slag moeten, zakt de tevredenheid tot 43 procent.

Personeel met een contract voor twee tot drie dagen, twaalf tot dertig uur, per week is relatief het meest tevreden. Tweederde is gelukkig met zijn arbeidstijden en wil ook best meer uren maken.