Nederland zal dit jaar meer aan de Europese begroting moeten bijdragen dan voorzien. De ministers van Financiën van de Europese Unie stemden dinsdag in met 7,3 miljard euro extra voor de EU-pot.

Dat maakte Ierland, de huidige EU-voorzitter, bekend.

Voor Nederland gaat het om een bedrag van 350 miljoen euro, maar dat kan ''in het slechtste scenario'' oplopen tot meer dan 500 miljoen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sprak dan ook van een tegenvaller. Hij zei bij de presentatie van de Voorjaarsnota met bezuinigingsvoorstellen te komen om het tekort op te vangen.

Het bedrag kan oplopen tot een half miljard omdat Brussel berekende dat er in totaal dit jaar 11,2 miljard euro nodig zal zijn. Nu is dus afgesproken dat de lidstaten 7,3 miljard bijstorten; over de resterende 3,9 miljard zal later in het jaar gesproken worden.

Minderheid

Nederland probeerde een zogenoemde blokkerende minderheid bijeen te brengen, maar dat lukte niet. De Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk zijn net als Nederland tegen de extra bijdrage.

Volgens Nederland is het nog helemaal niet zeker dat de EU dit jaar met een tekort komt te zitten. Het kabinet vindt het dan ook voorbarig van de Europese Commissie om extra geld te vragen.