De werkdruk voor liftmonteurs blijkt te hoog, daarom wordt de Arbeidstijdenwet in deze branche stelselmatig overtreden.

Dat blijkt volgens FNV Metaal uit een enquête onder 190 werknemers in de liftenbranche.

Uit hun antwoorden blijkt dat liftmonteurs gemiddeld werkweken van ongeveer 50 uur maken en regelmatig meer dan 12 uur per dag werken. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 28 procent aan in de afgelopen 6 weken minstens een werkweek gemaakt te hebben van meer dan 60 uur.

Zo'n 30 procent van de betrokken liftmonteurs had in die weken een dag van meer dan 14 uur gedraaid en daarmee de wet overtreden, concludeert FNV Metaal. 7 procent van hen had zelfs meer dan 16 uur op een dag gewerkt.

'Slag in de rondte'

''Deze mensen werken zich letterlijk een slag in de rondte en dit is nog maar het topje van de ijsberg'', benadrukt As van Uffelen, bestuurder van FNV Metaal.

''Er werken veel monteurs in de metaal- en installatiebedrijven in oproepdiensten. Het komt ook voor dat zij 's nachts oproepen hebben gehad en vervolgens gewoon overdag moeten doorwerken. Het gebrek aan rust na extra oproepen is zeer belastend, slecht voor de gezondheid en onveilig.''

Overtredingen

De vakbond wil dat de liften- en metaalbranche de overtredingen aanpakt en ervoor zorgt dat de Arbeidstijdenwet gaat worden nageleefd. ''Wij hebben zwaar aan de bel getrokken in de grootmetaal cao-onderhandelingen, waaronder de liftenbranche valt'', zegt Jos Brocken, landelijk bestuurder Metaal. Volgens hem wil werkgeversorganisatie FME niets van landelijke regels weten.

Een woordvoerder van FME wil inhoudelijk niet reageren. "Deze opmerking laten we voor de heer Brocken", zegt hij. "Wij bespreken dit soort zaken tijdens de cao-onderhandelingen." De zegsman laat wel weten dat de werkgevers het onderzoek van de FNV gaan bestuderen.