Italië moet Europese financiële steun vragen om zijn economie drastisch te hervormen. Dat stelde de Italiaanse econoom Lorenzo Bini Smaghi maandag.

Volgens de voormalige bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) staat de Italiaanse economie er nog altijd dramatisch voor. ''Er zijn onconventionele maatregelen nodig om het land en de economie drastisch te hervormen'', stelde hij.

Europese steun zou ervoor zorgen dat er harde afspraken komen over de benodigde hervormingen, denkt Bini Smaghi. Hij vreest dat de huidige instabiele Italiaanse regeringscoalitie die hervormingen uitstelt totdat ze door de financiële markten worden afgedwongen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf maandagavond in Brussel aan dat hij ervan overtuigd is dat Italië de noodzakelijke hervormingen zal doorvoeren. Hij noemde het verder bemoedigend dat het land vasthoudt aan de eerder beloofde bezuinigingen. Volgens de Nederlandse minister van Financiën heeft Italië ''hele ambitieuze'' hervormingsplannen ingediend bij de Europese Commissie. Die geeft eind mei aan of die plannen voldoende zijn.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier