De Nederlandse overheid kan zeker 4 tot 4,5 miljard euro verdienen aan de steun die tijdens de financiële crisis is verleend aan ING.

Dat stelde ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen maandag op de aandeelhoudersvergadering van de bank en verzekeraar.

De winst bestaat onder meer uit 3,5 miljard euro aan rente die ING heeft betaald als de 10 miljard euro aan steun volledig is afgelost. In 2008 ontving de bank een kapitaalinjectie.

Daarnaast betaalde ING al zo'n 375 miljoen euro aan premies op door de staat gegarandeerde obligaties, die ING net als veel andere banken vooral in het begin van 2009 uitgaf.

Verder kan de overheid volgens ING geld verdienen door de verkoop van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken waarvan de Staat tijdens de financiële crisis het risico overnam.

Heel dankbaar

''We zijn de belastingbetalers heel dankbaar'', zei Hommen tegen zijn aandeelhouders. ''We zijn ook een beetje trots, omdat er niet veel Europese banken zijn die alle hulp die ze hebben ontvangen, ook daadwerkelijk terugbetalen.''

ING heeft tot op heden 7,8 miljard euro aan hulpleningen terugbetaald, met 2,4 miljard euro rente en andere opslagen. Het concern heeft toegezegd het resterende deel voor mei 2015 af te lossen.

Hommen gaf verder aan in gesprek te zijn met de overheid over de gegarandeerde hypotheken. Volgens hem ontstaat een ''rare situatie'' als ING blijft vallen onder de regels die gelden voor banken die staatssteun hebben ontvangen zolang de hypotheken lopen. ''Daar moeten we over praten.''

De aandeelhouders van ING stemden maandag in met de benoeming van Ralph Hamers in het bestuur. Hij volgt per 1 oktober Jan Hommen op als topman van het financiële concern. Hamers had tot op heden de leiding over ING België.