De Zweedse modeketen H&M wil zich binden aan een veiligheidsplan dat vakbonden in Bangladesh hebben opgesteld.

Dat heeft het bedrijf maandag laten weten.

De bonden willen dat fabrieken aangepast worden, zodat textielarbeiders in een veilige omgeving kunnen werken. Vorige maand stortte in Bangladesh een fabriekscomplex in. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 1100.

Ook de Nederlandse keten C&A stemt in met de plannen. De keten had overigens geen connectie meer met het onlangs ingestorte gebouw. Tot 2011 kocht C&A kleding van een Europese importeur die die daar kleding liet maken.

Verder heeft ook de Spaanse modeketen Inditex voor het plan getekend. Deze keten bezit onder meer winkels van Zara en Bershka.

Bang

H&M zegt ervoor te willen zorgen dat geen enkele arbeider bang hoeft te zijn voor brand, instorting of andere ongelukken. Daarom stelt het bedrijf veiligheidseisen aan de fabrieken waar kleding voor H&M gemaakt wordt.

Volgens het plan gaan kledingbedrijven betalen voor de benodigde verbeteringen. Ook moeten ze onafhankelijke inspecteurs in de fabrieken toelaten.

Veiligheidsnormen

Veertig kledingketens, waaronder H&M, Wal-Mart en J.C. Penney zijn eind april bij elkaar gekomen om met vakbonden te praten over veiligheidsnormen in Bangladesh. De bonden geven bedrijven tot woensdag om in te stemmen met het veiligheidsplan.

In maart hadden de Duitse retailer Tchibo en PVH, het moederbedrijf van onder meer Calvin Klein en Tommy Hilfiger, al met de plannen ingestemd. Ook Gap stond afgelopen herfst op het punt om te tekenen, maar kondigde op het laatste moment een eigen plan aan. 

Afgewezen

Een eerder plan van de bonden werd vorig jaar door kledingfabrikanten afgewezen. Toen vonden de modeketens dat het plan te duur was. Ook zou de juridische aansprakelijkheid te ver zijn gegaan.

H&M zegt dat instemmen met het nieuwe vijfjarige akkoord een "pragmatische stap" was. Verder roept de keten andere merken op om ook met de plannen in te stemmen.

Zo kan er een branchebreed akkoord gesloten worden, zodat de regels voor de hele textielindustrie in Bangladesh  zullen gelden. In het land staan ongeveer 5000 kledingfabrieken waar 3 tot 5 miljoen mensen werken.