Europese bedrijven, consumenten en overheden worden steeds lakser met het betalen van hun rekeningen. Vorig jaar liep het betalingsverzuim op tot een recordbedrag van 350 miljard euro.

Dat is 7 procent meer dan in 2011 aan wanbetaling werd geconstateerd, meldde financiële dienstverlener Intrum Justitia maandag op basis van een Europees onderzoek onder bijna 10.000 bedrijven.

In Nederland moest in totaal 14,3 miljard euro worden afgeschreven omdat rekeningen niet werden afbetaald. Dit komt neer op een groei van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Als gevolg van de crisis lopen bij veel bedrijven de inkomsten en vermogenspositie terug, waardoor wanbetaling toeneemt. Ook duurt het vaak lang voordat verschuldigde bedragen worden geïnd.

Zuid- en Oost-Europa

Landen in Zuid- en Oost-Europa worstelen met het grootste betalingsverzuim. In Griekenland bijvoorbeeld werd bijna 10 procent van alle uitstaande vorderingen niet afbetaald.

In Nederland ligt dat aandeel op 2,6 procent en het Europees gemiddelde bedraagt 3 procent.

Neerwaartse spiraal

Slechts 4 van de 31 onderzochte landen lieten een terugloop zien in het betalingsverzuim: Denemarken, Finland, IJsland en Zweden.

''Als deze neerwaartse spiraal aanhoudt, hebben we binnenkort een situatie waarin bedrijven niet meer kunnen groeien, waar innovatie wordt belemmerd en waar het voortbestaan van bedrijven wordt bedreigd. Alle betrokkenen moeten alles doen om het tij te keren'', aldus Intrum-directeur Lars Wollung.