Vestia heeft geen geld om een juridische procedure tegen Credit Suisse te betalen. De woningcorporatie wil de Zwitserse bank mede aansprakelijk stellen voor het bijna-faillissement van vorig jaar. 

Credit Suisse op zijn beurt eist miljoenen van Vestia voor het niet nakomen van oude afspraken, meldt de NOS maandag.

De in zwaar weer verkerende woningcorporatie heeft wel steun gekregen van toezichthouders om een aantal juridische procedures te voeren, laat een woordvoerder weten. Hij ontkent de door de NOS gesuggereerde geldproblemen met klem.

''Vestia is bezig met een aantal procedures. Daar is veel geld voor nodig. Daarom springen de toezichthouders bij'', zegt de woordvoerder. De corporatie wil schade verhalen op banken, accountants en bestuurders. ''We kunnen en we zullen doorgaan met de procedures'', aldus de zegsman.

Vestia heeft volgens hem wel voldoende eigen geldmiddelen om de procedures te bekostigen, maar moet daarvoor wel toestemming krijgen van de toezichthouders, het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Redding

De woningcorporatie ging vorig jaar bijna failliet door riskante beleggingen, die bij in totaal 11 banken werden gekocht. De grootste woningcorporatie van Nederland werd met 2 miljard euro aan noodkapitaal van de ondergang gered.

Het was een idee van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) om Vestia de schade te laten verhalen op derden. Er werd met 9 banken een akkoord bereikt om af te zien van verdere claims tegen Vestia, maar Credit Suisse deed daar niet aan mee.

Op dit moment liggen er plannen waarbij woningcorporaties mogelijk zevenhonderd miljoen euro gaan investeren in Vestia.