De Europese Centrale Bank onderzoekt de mogelijkheden om zogenoemde asset-backed securities (ABS) op te kopen van banken.

Dat zou volgens ECB-president Mario Draghi ''een van de vele opties'' kunnen zijn om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Draghi zei dat zaterdagavond na afloop van de G7-bijeenkomst in het Britse Aylesbury.

''Wij kijken naar vele alternatieven, waaronder de ABS'', aldus Draghi. Maar volgens de bankpresident staat de positie van de ECB hierover nog niet vast. De ECB wil graag de kredietverlening door banken weer op gang brengen, vooral in de Zuid-Europese landen.

Daar kunnen veel kleinere bedrijven vaak niet meer aan kredieten komen, waardoor de crisis wordt versterkt. Asset-backed securities zijn obligaties die hun waarde ontlenen aan het daaraan gekoppelde onderpand.

Schäuble

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zou echter tegen het opkopen van ABS zijn, zo berichtte het blad Der Spiegel zondag op basis van bronnen. Het zou volgens de minister neerkomen op illegale financiering.

Draghi liet verder in Aylesbury weten dat de ministers van Financiën van de G7 werken aan nieuwe regels die het mogelijk maken om banken die failliet dreigen te gaan te sluiten zonder dat daarbij het bredere financiële systeem in gevaar komt.

Een ''brede discussie over regels voor banken behelsde ook gesprekken over het sluiten van banken'', aldus Draghi. De Britse minister van Financiën George Osborne liet weten dat ''er snel moet worden gezorgd dat geen bank 'too big to fall' is''.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier