De Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) overweegt kleine bedrijven in opkomende landen in Europa te steunen door onder andere directe leningen te verstrekken.

Dit zegt de president van de ontwikkelingsbank, Suma Chakrabarti, zo meldt persbureau Reuters.

Eerder gaven de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al aan bezorgd te zijn over de onwil van banken om uit te lenen aan bedrijven.  

De ERBD ziet in het werkgebied van de bank dat de economische groei daalt. Door kleine bedrijven van krediet te voorzien hoopt de bank dat het de groei weer kan aanwakkeren en de werkgelegenheid kan stimuleren.

Risicovol

Chakrabarti geeft aan dat directe leningen ook risicovol kunnen zijn. De kredietverstrekkers moeten veel kennis hebben van het land en de industrie waar ze aan uitlenen.

DE EBRD werd opgezet om voormalig communistische landen in Oost-Europa te helpen de economie te herbouwen, hoewel de bank de activiteiten inmiddels heeft uitgebreid naar Turkijke en Noord-Afrika. De bank investeert vooral in de private sector en vorig jaar werd er voor ongeveer 9 miljard euro uitgeleend.