Veilinghuis Sotheby's heeft de eerste drie maanden van dit jaar een verlies geboekt van 22,3 miljoen dollar, omgerekend zeventien miljoen euro.

De rode cijfers zijn te wijten aan lagere marges op geveilde kunstwerken en hogere bedrijfskosten, meldde het veilinghuis vrijdag. 

De omzet van Sotheby's daalde in het eerste kwartaal met drie procent naar 101,7 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Om het tij te keren voerde het veilinghuis nieuwe prijzen op voor kopers van kunst, antiek en juwelen. Op de eerste 100.000 dollar die voor een kavel wordt geboden, betalen kopers nu een kwart commissie.

Meer objecten

Het aantal geveilde objecten steeg in het eerste kwartaal met 23 procent. Dat was volgens Sotheby's vooral te danken aan de niet-aflatende interesse van de markt voor impressionistische, moderne en hedendaagse kunst.

Het veilinghuis met vestigingen in New York, Parijs en Londen ziet steeds meer kopers uit opkomende economieën, zoals China en Zuid-Amerika. Om in te spelen op de Chinese vraag, breidt Sotheby's zijn activiteiten uit in dit land. Dat is een van de redenen van de kostenstijging.