Het herstel van de Griekse economie begint volgend jaar. Dat heeft de Griekse minister van Financiën donderdag gezegd.

De torenhoge werkloosheid in het land zou vanaf eind 2014 moeten afnemen. Het tij is volgens de Griekse bewindsman inmiddels al gekeerd. "Ik zie herstel vanaf 2014. De internationale gemeenschap ziet dat Griekenland is gered, dat het land in de euro blijft."

Maar hij denkt dat het nog wel even kan duren voordat ook de werkloosheid daalt. "Het terugbrengen van werkloosheid volgt niet direct op economisch herstel", aldus Stournaras.

Eerder op donderdag werd bekend dat het werkloosheidspercentage in februari op 27 procent is uitgekomen. Het nieuwe percentage is een record. Het is het hoogste getal sinds het statistiekbureau vanaf 2004 maandelijkse metingen verricht.

Nieuwe staatsleningen

De minister verwacht dat Griekenland aan het eind van volgend jaar waarschijnlijk weer kan terugkeren naar de obligatiemarkten. 

Stournaras zegt dat het land pas weer geld kan lenen als de recessie eindigt en de overheid een begrotingsoverschot in de boeken zet.

Hij gaf daarbij ook aan dat de noodzaak van een terugkeer op de obligatiemarkten groot is. Eind 2014 is het geld uit het steunprogramma zo goed als op. 

De Griekse overheid heeft sinds maart 2010 geen geld meer op de obligatiemarkt geleend. De rentes op de staatsleningen waren simpelweg onhoudbaar hoog.

Belofte

Stournaras herhaalde verder een belofte aan de Grieken dat er geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen komen zolang de huidige maatregelen worden uitgevoerd.

De Griekse economie krimpt onafgebroken sinds de kredietcrisis in 2008 uitbrak. Het land kreeg in totaal 244 miljard euro aan noodleningen toegezegd door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. 

Griekenland kreeg de steun onder voorwaarde dat het land forse hervormingen en bezuinigingen doorvoert.

Lees alles over de schuldencrisis