ING is somberder geworden over de Nederlandse hypotheekmarkt.

Dat bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van de bank en verzekeraar.

ING nam in het eerste kwartaal een voorziening van 82 miljoen euro voor eventuele kredietverliezen op zijn Nederlandse woninghypotheken. In de periode daarvoor was dat nog 33 miljoen euro.

Volgens de bank heeft de stijging te maken met de aanhoudende daling van de huizenprijzen en de flink oplopende werkloosheid.

Zwakte

Gezien de zwakte in de huizenmarkt en de bredere economie verwacht ING dat de voorzieningen op hypotheken de komende kwartalen op het huidige, hoge niveau zullen blijven.

ING heeft in totaal 148,5 miljard euro aan hypotheken uitstaan op woningen in Nederland. Van dat bedrag zat op 31 maart 1,5 procent in leningen met een betalingsachterstand. Een kwartaal eerder was dat 1,4 procent.

Verhoogd niveau

De totale risicokosten bij ING Bank zijn juist licht gedaald, van 589 miljoen euro in het vierde kwartaal, naar 561 miljoen euro in het eerste. De bank blijft echter spreken van een ''verhoogd'' niveau, als gevolg van een zwak macro-economisch klimaat.

Branchegenoot Aegon schreef in het eerste kwartaal 8 miljoen euro af op zijn Nederlandse hypotheken, die voor in totaal 22,8 miljard euro in de boeken staat. Een kwartaal eerder was dat 4 miljoen euro, liet een woordvoerder weten.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts betitelde die afschrijvingen in een toelichting als ''erg laag''. Hij wees erop dat Aegon veel hypotheken verstrekt die onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen, waardoor de probleemgevallen voor de verzekeraar beperkt blijven.

''Zolang de werkloosheid niet heel hard verder stijgt, hoef je er geen grotere verliezen te verwachten'', stelde hij. In het segment waar Aegon actief is, blijft de vraag naar hypotheken volgens Wynaendts ook redelijk overeind.