De schaduweconomie van de Europese Unie is sinds het uitbreken van de kredietcrisis nauwelijks gekrompen. In totaal werd vorig jaar zo'n 1,9 biljoen euro zwart betaald, ongeveer evenveel als in 2008.

Dat komt overeen met 18,9 procent van de officiële Europese economie, meldt creditcardmaatschappij Visa dinsdag op basis van onderzoek.

In Nederland wordt de omvang van de schaduweconomie geschat op 57 miljard euro, oftewel 9,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nederland, Luxemburg en Oostenrijk zijn de enige landen waar de schaduweconomie kleiner is dan tien procent van de officiële economie.

In Oost-Europa wordt relatief het meest zwart betaald. Bulgarije spant met een schaduweconomie van 31 procent van het bbp de kroon.

Volgens Visa heeft de schaduweconomie wel last van de malaise in de bouw. Doordat de sector, onder meer in Spanje, fors kromp, raakten ook veel zwartwerkers hun baan kwijt. De creditcardmaatschappij schat dat een derde van de omzet in de bouw zwart is. In Europese hotels en restaurants zou negentien procent van de betalingen zwart plaatsvinden.