Nederland zal moeten bijbetalen om het tekort op Europese begroting van dit jaar aan te vullen. 

Het is de bedoeling dat de ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten volgende week instemmen met 7,3 miljard euro extra.

Later dit jaar moet dan nog de knoop worden doorgehakt over het resterende tekort van 3,9 miljard. Voor Nederland zou het in totaal om ruim een half miljard euro extra kunnen gaan.

De overeenkomst over de 7,3 miljard euro werd bereikt tijdens overleg tussen de Ieren, die voorzitter zijn van de EU, de Europese Commissie en het Europees Parlement (EP). EP-voorzitter Martin Schulz verwelkomde de doorbraak. De rekeningen voor 2013 moeten kunnen worden betaald, aldus Schulz dinsdag.

Geen cent

De Europese Commissie in Brussel maakte eind maart bekend ruim 11,2 miljard euro extra nodig te hebben van de EU-lidstaten om alle rekeningen te kunnen betalen.

Volgens Europees commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) vloeit daarvan geen cent naar Europese instellingen. Het geld is uitsluitend nodig om rekeningen te betalen van EU-gesteunde projecten in de lidstaten, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur of wetenschap.

Fors gesnoeid

Onder druk van de lidstaten, die willen besparen, was fors gesnoeid in de begroting 2013. De Europese Commissie wilde 5 miljard euro meer dan de uiteindelijk besloten 132,8 miljard euro.

Vorig jaar bedroeg het gat in de begroting bijna 9 miljard euro. Na een slepende discussie waren de lidstaten uiteindelijk bereid bijna 6 miljard euro bij te passen. Onder druk van onder anderen de Britten en de Nederlanders was de begroting met 4 miljard euro gekort tot 129 miljard.