De Sloveense overheid maakte dinsdag bekend de omzetbelasting te verhogen en een crisisheffing in te voeren.

Op die manier moet het aanzwellende begrotingstekort worden teruggedrongen. Slovenië wordt door de financiële markten gezien als het zesde euroland dat om noodsteun zal vragen. 

Eurocommissaris Olli Rehn benadrukte dinsdag dat het nog te vroeg is om daar uitsluitsel over te kunnen geven.

Sloveense banken hebben voor eind juli 900 miljoen euro nodig om niet dieper in de problemen te komen. Door die kapitaalverhoging zal het begrotingstekort oplopen van 4 procent in 2012 naar 7,8 procent.

Hulp aan banken

''Hulp aan de banken is onze voornaamste prioriteit omdat ze van doorslaggevend belang zijn voor het herstel van de economie'', aldus de in februari aangetreden premier Alenka Bratusek.

Zij benadrukte dat de belastingplannen zich nog in de ontwerpfase bevinden.

Steunaanvraag

De zorgen over de mogelijke steunaanvraag van Slovenië namen dinsdag iets af. Bij een veiling van een staatslening in dollars, die afloopt in 2022, daalde de rente met 4 basispunten tot 5,4 procent. In maart piekte de rente nog op 6,38 procent.

De Europese Commissie maakte afgelopen weekeinde bekend dat de Sloveense economie ook volgend jaar zal krimpen. Brussel verwacht dat het land, dat worstelt met de tweede recessie sinds 2009, dit jaar een krimp laat zien van 2 procent. Voor 2014 worden een daling 0,1 procent verwacht.

Eind vorig jaar was de staatsschuld gelijk aan 54 procent van het bruto binnenlands product. Naar verwachting van Brussel loopt dat op tot 61 procent.

Lees alles over de schuldencrisis