TOKIO - Het Japanse autoconcern Mitsubishi Motors gaat de komende tijd dieper in de kosten snijden. De directe aanleiding is een afname van de verkoop in Japan als gevolg van problemen met defecten aan auto's. Dit heeft Mitsubishi woensdag bekendgemaakt.

Tot 2006 wil het concern 72,6 miljard yen (545 miljoen euro) extra aan kosten besparen. Het diepst grijpt de directie in bij de eigen salarissen. Die zullen de komende twee jaar 25 tot 50 procent dalen. Andere managers gaan 10 procent minder verdienen en gewone werknemers 5 procent.

Andere kostenbesparingen komen uit de bevriezing van IT-investeringen en een vermindering van uitgaven aan advertenties. Ook moeten de kosten op het hoofdkantoor en bij onderzoek en ontwikkeling omlaag.

Mitsubishi maakte onlangs bekend dat het bedrijf nog eens .000 auto's moet terugroepen omdat veel defecten zijn geconstateerd. Daarmee voegde de autofabrikant een nieuw hoofdstuk toe aan een reeks van affaires over gebreken. Jarenlang heeft het concern die gebreken zelfs stelselmatig verzwegen.

De nieuwe plannen voorzien niet in een verdere reductie van het aantal banen. Eerder had Mitsubishi al aangegeven tot 2007 11.000 banen te schrappen.